29 september 2010

DOODGELOPEN

Naar aanleiding van de eindeloze 'grondoorlog' rond Jeruzalem.

'Rabbi Moshe Rubin vertelde het verhaal over de man aan wie gezegd werd, dat hij al het land zou ontvangen dat hij in een dag kon aflopen. De man rende en rende, zonder te stoppen, om niet de kans op nog een hectare te verliezen. Toen hij niet meer kon lopen, kroop hij. Uiteindelijk stortte hij in, strekte zijn armen uit voor nog een paar centimeter grond. "Dit is ook van mij", waren zijn laatste woorden voor hij stierf.'

(Onder het kopje 'Joodse wijsheid' trof ik bovenstaand verhaal aan op scheurkalender van Gerardusstichting)

23 september 2010

KRUISLIJNEN


Gisteravond was de prachtige documentaire 'Crossing the line' bij de VPRO te bewonderen.

In 1962 wordt de jonge Amerikaanse soldaat Dresnok naar Zuid-Korea gestuurd om de vrede te bewaken. Op een dag besluit Dresnok om de grens over te steken naar de hem onbekende wereld en in Noord- Korea een leven op te bouwen. Erger dan zijn leven als soldaat kan het niet zijn en daarom waagt hij het er op om naar de meest gevreesde vijand van de Koude Oorlog over te lopen. Documentairemaker Daniel Gordon kijkt met Dresnok terug op zijn leven dat begon met een stap die niet meer terug te draaien was. Dat levert een ontroerend portret op.

Aanvankelijk wordt Dresnok op verdenking van spionage gearresteerd, maar uiteindelijk vindt hij een plek in Noord-Korea. Hij wordt ingezet als de ster van de Noord-Koreaanse propaganda en wordt bekend als acteur in de rol van slechte Amerikaan. Hij heeft drie zonen van twee verschillende vrouwen. Dresnok leeft intussen al langer in Noord-Korea dan in Amerika en spreekt de taal vloeiend.

19 september 2010

BUITENSCHIL

De Romeinen beschouwden de Lage Landen en Germanie als een buitenschil die het hart van hun beschaving moest beschermen.

Onder de kop 'Buffer tegen de barbaren' stond in NRC Handelsblad van 11 september een uitgebreid artikel over het net verschenen boek 'De rand van het Rijk' van Jona Lendering en Arjen Bosman.

7 september 2010

HORIZONTAAL

'De lucht en het water gaan naadloos in elkaar over. Over een zee zonder horizon kun je niet vliegen, heeft Pedro ons verteld bij het vertrek van ons laatste veldje in Spanje. De blik moet ergens op kunnen rusten. Zonder begrenzing stort de piloot uiteindelijk in de zee.'

Fragment uit verslag vliegreis door Joost Conijn in NRC Handelsblad.

5 september 2010

VULKAANRAND



Aarde, met vuur van binnen en een rand van vulkanen, uit 'Mundus Subterranous' (1665) van Anthanasius Kircher.