29 juli 2010

GRENSCARELL



Dan denken ze: 'we stoppen wat monsters achter in de kofferbak, rijden de grens over en het succes loopt à la Rudi Carell binnen'.

(geplukt van internet; uit artikel over 'Zakendoen met Duitsland vergt onderscheid, geduld en precisie' - het plaatje hadden we al eerder op de kop getikt)



9 juli 2010

GRENSSTENEN 2



Nog steeds slingert de Muur van Hadrianus zich zuidelijk van de Engels-Schotse grens door het landschap. De Muur was 117 kilometer lang en liep van het huidige Newcastle aan de oostkust naar Bowness-on-Solway aan de westkust. Het was een imposant gevaarte van drie meter breed en soms wel zes meter hoog, versterkt met forten, wachttorens en grachten. Deze stenen grens werd bewaakt door Romeinse hulptroepen, waarbij Bataafse cohorten een belangrijke rol speelden.

Na tweeduizend jaar zijn gedeelten van de Muur nog verbazend goed bewaard gebleven. Uit opgravingen komen nog steeds nieuwe gegevens naar boven over het tracé van de Muur, maar ook over de levenswijze van de soldaten die hem bewaakten en de lokale bevolking.

GRENSSTENEN

In het Allard Pierson Museum te Amsterdam is de fototentoonstelling 'Een grens van steen'; op avontuur langs de Muur van Hadrianus. Tegelijkertijd wordt het gelijknamige boek met foto's van Marian van de Veen-van Rijk en tekst van Herman Vuijsje gepresenteerd. De fototentoonstelling, te zien tot en met 29 augustus, en het boek nemen de bezoeker mee op een bijzondere tocht langs de Muur van Hadrianus, bijna drie eeuwen de noordelijkste grens van het Romeinse Rijk.

Waar Asterix en Obelix op fictie berusten, waren de Picten realiteit. Deze bewoners van Schotland stonden bekend als woeste krijgers en het lukte de Romeinen niet om hen te onderwerpen. Daarom gaf keizer Hadrianus in 122 na Christus opdracht een muur te bouwen om 'de Romeinen te scheiden van de barbaren'.

8 juli 2010

GOLFTERREIN



's Werelds gevaarlijkste golfterrein treft men aan langs de Military Demarcation Line tussen Noord en Zuid-Korea.

LAPPENDEKEN

De Rozenoorlog is een benaming van de binnenlandse strijd die in Engeland woedde in de periode 1455 tot 1485. De strijd ging tussen twee adellijke partijen, die zich plaatsten achter respectievelijk het huis Lancaster (als symbool een rode roos) en het huis York (een witte roos).

Zoals op veel plaatsen in Europa was er door vererving en onderlinge oorlog een politieke lappendeken ontstaan waar twee grote coalities van feodale leenheren om de macht in het land streden. In de Nederlanden waren er bijvoorbeeld de Hoekse en Kabeljauwse twisten en de burgeroorlog tussen Schieringers en Vetkopers.

6 juli 2010

TOUWENGRENS

Ik weet niet of je de Afrikaanse film Mooladée kent; het gaat eigenlijk over vrouwenbesnijdens maar ook hier komt een intrigerend instrument in voor om een grens aan te geven: een touwtje.

Dankzij de Mooladée, een beschermende bezwering, en dat touwtje wordt een huis een 'safe place', en niemand die het in z'n hoofd haalt over dat touwtje te stappen. Ook hier dus op het eerste gezicht een bijna-futiel object dat toch een sterke beschermende en afwerende en markerende werking heeft.

(uit mailbericht van Rob Steenbergen)