30 november 2009

GRENSDODING

'Dode in grenswoning Baarle. De Politie heeft in een voormalig bankgebouw op de grens van Baarle-Hertog (Belgie) en Baarle-Nassau (Nederland) een dode persoon gevonden. Het gaat mogelijk om een vrouw die sinds april vorig jaar werd vermist en die samen met haar Nederlandse man in het pand woonde. Onderzoek moet nog zekerheid geven om wie het gaat, legde een woordvoerster van Justitie uit. De Belgisch-Nederlandse grens loopt door het gebouw en het is nog onduidelijk aan welke zijde het lichaam is gevonden en welke politiedienst bevoegd is.'

(enige tijd geleden van internet geplukt)

27 november 2009

GRENSSNACKS 3



Grenskiosk te Maalbroek, in de buurt van Roermond.

26 november 2009

STRIJDKREET

De splitsing van de universiteit van Leuven in 1968 nader uitgelegd; Leuven ligt in Vlaanderen, maar er woonden ook aardig wat Franstaligen. De universiteit was tweetalig. Het gezag werd er echter nog steeds uitgeoefend in het Frans. Vlaamse professoren en studenten wilden daar een einde aan maken. En ze kregen hun zin. Zij bleven in Leuven. De Franstaligen werden verbannen. Voor hen werd een nieuwe universiteit gebouwd, dertig kilometer verderop. Meer dan dat: vandaag staat er ook een nieuwe stad, Louvain-la-Neuve.

Meer informatie over de oudste universiteit van de Lage Landen

24 november 2009

GRENSBOEKEN 2


De 'grensscheiding' door een encyclopedie (zie eergisteren) is een mooie aanjager voor het surrealistische verhaal over de splitsing van de universiteit van Leuven in 1968.

Want wat moest er gebeuren met de bibliotheek van deze universiteit? Zowel de Vlamingen als de Franstaligen maakten er aanspraak op. Franstaligen wensten een verdeling ‘pure et simple’ en zij kregen hun zin. De boeken met oneven nummer bleven in Leuven. De even nummers gingen naar Wallonië. ‘Wie na de splitsing van de Leuvense universiteit in 1968 de bibliotheek bezocht, kon slechts hopen op geluk’, schreef historicus Jo Tollebeek in het boek ‘België, een parcours van herinnering’.

23 november 2009

GRONDGEBIED

Canada en grenzen doet me altijd denken aan de geboorte van Prinses Margriet. Zij werd geboren in Ottawa nadat de Koninklijke familie in 1940 was uitgeweken naar Canada vanwege de Duitse bezetting. De kamers van het ziekenhuis waar ze geboren werd waren tijdelijk extraterritoriaal verklaard om de koninklijke telg exclusief de Nederlandse nationaliteit te doen verkrijgen (zonder de Canadese nationaliteit die volgens de Canadese wetgeving voor op Canadees grondgebied geborenen geldt).

Sinds 1945, tot haar dood, heeft Koningin Juliana de stad elk jaar tienduizenden tulpenbollen gestuurd als dank hiervoor. Deze koninklijke geste is uitgegroeid tot een beroemd internationaal tulpenfestival.

22 november 2009

BOEKENGRENS



Symbolischer kan het niet in de Haskell Free Library, op de rand van Amerika en Canada; een grenslijn snijdt de reeks 'World Book' doormidden...

Website Haskell Free Library Opera House

21 november 2009

SCHEIDSLIJN



Het meest opvallende grensverschijnsel vlabij Canusa Avenue (zie gisteren) doet zich voor in het gecombineerde gebouw van de bibliotheek en de opera; 'Haskell Free Library and Opera House'. De ingang is aan de Amerikaanse kant maar de biblioteek en het podium (links op de foto) van de opera liggen grotendeels op Canadees grondgebied.

De streep die is aangebracht op de vloer, is de scheidslijn tussen de twee landen. Deze grens is om verzekeringstechnische redenen getrokken! Nu weten de verzekerings-maatschappijen in beide landen wat ze moeten verzekeren. Maar hoe zit dat dan met stoelen die 'doormidden' gesneden worden?

Meer informatie artikel N.Y. Times

20 november 2009

MUURVERBAND



We hebben de viering van de val van de ene Muur nog niet gehad of ergens anders op aarde worden er alweer plannen gesmeed om een muur op te werpen. De Amerikaanse overheid wil de stroom aan illegalen in de buurt van Stanstead die via Canusa Avenue, een curieuze grensweg tussen Amerika en Canada, het land binnenkomen een halt toeroepen door het opwerpen van een muur! Nadere details over de muur (in de middenberm?) ontbreken nog.

Link Muur in grensdoorp

18 november 2009

GRENSSNACKS 2



Deze foto was trouwens de aanleiding voor 'grenssnacks'. Trabant passeert het IJzeren Gordijn bij Worbis.

GRENSSNACKS



In de buurt van Vaals.

16 november 2009

GRENSLIJNEN

In Triëst ben ik geboren en heb ik tot mijn achttiende gewoond: het was tijdens mijn kinderjaren niet alleen een grensstad, het leek zelf een grens die bestond uit zo veel kleine grenzen dat ze elkaar binnen in de stad doorsneden en zelfs elkaar kruisten in de karakters en de leefwijze van de inwoners. Grenslijnen zijn ook lijnen die door een lichaam lopen, het doorsnijden, het tekenen als littekens of rimpels, en die sommigen niet alleen scheiden van hun buren maar ook van zichzelf.

(fragment uit ‘Aan de andere kant’ van Claudio Magris, 1999)

15 november 2009

GRENSROMEIN

De Limes was in het Romeinse Rijk een militaire zone, die bestond uit een weg, verdedigingswerken en burgernederzettingen. Maar het was ook een handelsroute en langs deze route ontstond een uitwisseling van culturen: tussen de inheemse bevolking en de soldaten van het Romeinse leger en hun gezinnen.

De Limes heeft dan ook veel sporen achtergelaten in ons huidige land. En dat zijn niet alleen de zichtbare vormen zoals bijvoorbeeld een Romeinse muur, grafvondsten of militaire gebruiksvoorwerpen. De invloed van de Limes reikt veel verder dan dat. De Limes gaf de aanzet tot de eerste infrastructuur in Nederland.

Website over (Nederlandse) Limes

12 november 2009

RABBITPROOF


Over konijnen gesproken (zie Grensdieren); in Australie hebben ze er alles aan gedaan om konijnen juist buiten grote delen van het land te houden, met het langste hek ter wereld.

11 november 2009

MAUERSPECHT

'Ik heb die dagen als 'Mauerspecht' mijn eigen brokken van de Anti-Faschistischer Schutzwall -de officiële DDR-benaming- gehakt. De heerlijkste bloeduitstorting van mijn leven kreeg ik prompt op mijn duim.' (geplukt van internet)

Naast woorden als Abwicklung (herorganisatie van de DDR) en Ostalgie (heimwee naar de DDR-tijd) leverde de val van de Muur ook het woord Wendehals op; 'draaihals' eigenlijk een vogelnaam, maar vanaf 1989 ook een scheldwoord voor een opportunist, met een knipoog naar Wende. Informatie afkomstig uit interessant artikel in het tijdschrift Onze Taal over de 'talige resten van de Muur' oftewel de verschillen tussen West-Duits en Oost-Duits.

9 november 2009

GRONDOORLOG

De Val van de Muur staat ook aan de wieg van de Haagse wijk Ypenburg. De Koude Oorlog ontdooit en het militaire vliegveld Ypenburg wordt overbodig. De Haagse wethouder van ruimtelijke ordening Peter Noordanus laat zijn oog vallen op dit terrein en is al snel in onderhandelingen met Domeinen – de toenmalige eigenaar van Ypenburg over wat vriend en vijand als aantrekkelijke vinex-locatie zien. Dat deze Haagse ‘verovering’ van Ypenburg (op dat moment in bezit van Rijswijk, Nootdorp en Pijnacker) op haar beurt ook weer zou leiden tot ‘grensconflicten’ en een heuse grondoorlog kon natuurlijk niet uitblijven.

Meer informatie

GRENSDIEREN


De meest bizarre documentaire over de Muur werd vorige week zondag uitgezonden op de Belgische TV onder de titel 'Konijn op z'n Berlijns'.

In het niemandsland van de Berlijnse Muur ontwikkelde zich een enorme konijnenpopulatie. Konijnen leven er na het optrekken van de Muur aanvankelijk in een paradijs. Alleen de reproductiesnelheid van de konijnen veroorzaakte problemen. Wanneer de Muur in 1989 valt, moeten de konijnen plotseling een nieuwe plek zoeken in de grote onbekende stad en dat valt niet mee. Archiefmateriaal en luchtfoto’s van de Berlijnse Muur, waarop konijnen prominent aanwezig zijn, wisselen af met interviews met voormalige soldaten, een specialist op het gebied van konijnen en andere ooggetuigen.

Goed nieuws; op woensdag 11 november, 23:55 uur komt deze documentaire van Bartosz Konopka (genomineerd voor een Oscar voor buitenlandse documentaire 2010) op de Nederlandse TV (Nederland 2).

8 november 2009

GRENSHOUWER



Op 9 november 2009 is het twintig jaar geleden dat De Berlijnse muur viel en er een einde kwam aan de tweedeling van de stad Berlijn. De onlangs gestorven beeldhouwer Shinkichi Tajiri (1923-2009) doceerde van 1969 tot 1989 in Berlijn en maakte toen een heel bijzonder document: een complete fotografische documentatie van de Berlijnse Muur. Hij besloot de 43 kilometerlange muur – symbool van de Koude Oorlog – die de stad doorsneed, op documentaire wijze vast te leggen. In 1972 maakte hij vanuit een helikopter van de British Air Forces een ± 20 minuten durende videofilm van de muur, die op de tentoonstelling te zien is.

Morgen om 16.30 uur is de opening van deze tentoonstelling, die duurt t/m 6 januari 2010, in het Exposorium van de VU te Amsterdam.

Website Exposorium

5 november 2009

OORLOGSKOUD 2




Iemand tipte me dat er in Amerika ook nog zoiets bestaat als The Cold War Museum. Het museum heeft geen vast onderkomen maar is een reizende tentoonstelling.

Het museum verzorgt ook 'The Original Spy Tour of Washington'; This bus tour will introduce you to many of the locations in and around Washington that have been associated with intelligence and counter intelligence activities for the past two hundred years. Your mission, if you choose to accept it, may be to locate various espionage sites in Arlington, Washington, and Georgetown; observe the former Cafe where a Soviet spy escaped from his CIA handlers; listen in on a briefing about Civil War espionage at Lafayette Park; tour the Berlin Wall at the Newseum; and/or visit drop points used by agents such as FBI spy Robert Hanssen.

The Cold War Museum link

STOPCONTACT

Goed beschouwd is het woord 'stopcontact' een merkwaardig fenomeen, een soortement contrawoord: stop vs. contact

'De expositie Voids in de Kunsthalle Bern is misschien wel de radicaalste tentoonstelling ooit gemaakt. Er zijn alleen reconstructies van beroemde lege zalen te zien. In de ruimte van Roman Ondak zijn veel stopcontacten. Zelfs verschillende soorten stopcontacten. Is dit interessant? Over kunst en tentoonstellingen wordt vaak gezegd dat ze je leren zien, dat het kunstwerk niet stopt bij zijn grenzen, maar daarbuiten doorgaat. In je hoofd. Maar wat zie ik hier?'

(fragment uit artikel van Bianca Stigter in NRC Handelsblad 18.09.09)

De tentoonstelling Voids liep tot 11 oktober 2009.

Kunsthalle Bern link